Atractia sexuala si orientarea sexuala

Ai vazut deja: odata ce ai crescut si ai devenit adolescent, corpul tau s-a schimbat si, odata cu el, si emotiile si sentimentele pe care le traiesti.

Adolescenta este o varsta a schimbarilor

In perioada adolescentei apar primele trairi sexuale puternice, si e normal ca ele sa te puna pe ganduri. Multi tineri au nevoie de timp ca sa inteleaga cine sunt si cine au devenit – si nu poti face asta fara sa iti intelegi si sa iti accepti trairile de natura sexuala.

Ce este orientarea sexuala?

Orientarea sexuala se refera la atractia romantica si/sau sexuala fata de o alta persoana. Exista mai multe tipuri de orientare sexuala:

  • Heterosexual: aceste persoane sunt atrase de persoanele de sex opus. Probabil ca ai mai auzit de aceasta alegere si sub denumirea “straight”.
  • Homosexual: aceste persoane sunt atrase de persoane de acelasi sex. Femeile atrase de femei sunt denumite si lesbiene, in timp ce barbatii atrasi de barbati mai sunt denumiti si gay. Gay se poate folosi cu referire la ambele sexe.
  • Bisexual: aceste persoane sunt atrase de persoane de ambele sexe.
  • Asexual: aceste persoane nu sunt interesate de sex, dar se simt apropiate, din punct de vedere emotional, de altii.

In adolescenta, multe persoane sunt ingrijorate si confuze in legatura cu propria orientare sexuala, intrebandu-se daca faptul ca sunt atrase de o alta persoana de acelasi sex inseamna ca ceva e in neregula, sau ca sunt gay.

Interesul fata de o persoana de acelasi sex nu inseamna ca esti homosexual, asa cum interesul fata de o persoana de sex opus nu inseamna ca esti straight sau hetero. Foarte multi adolescenti au sentimente puternice atat fata de persoane de acelasi sex, cat si fata de persoane de sexe diferite. 

Ce inseamna LGBTQ?

Sigur ai citit despre prescurtarea asta si stii cam la ce se refera. Pariez, de asemenea, ca nu (prea) stii de la ce vin literele alea.

Lesbian

Gay

Bisexual

Transgender

Questioning.

Transgender nu e o orientare sexuala, ci are legatura mai degraba cu identitatea sexuala. O persoana transgender are corpul unui sex, dar sentimente care apartin sexului opus, ca si cum s-ar fi nascut in corpul gresit. 

Orientarea sexuala e o alegere?

Nu exista un raspuns unic, clar, universal valabil. Academia Americana de pediatrie si Asociatia Psihologilor Americani sustin ca orientarea sexuala rezulta ca o combinatie de biologie, psihologie si factori de mediu. Bagajul genetic si hormonii au si ei roluri importante.

Lumea medicala este de parere ca orientarea sexuala NU este o alegere voluntara, ci o parte a fiecarei persoane.

E in regula sa apartii comunitatii LGBTQ. Din pacate, la nivel de societate, nu toata lumea crede asta, asadar viata de adolescent care isi descopera sexualitatea poate fi dificila. 

Cum se simt adolescentii LGBTQ?

Cei mai multi adolescenti simt presiunea societatii in ceea ce priveste orientarea sexuala. Pentru ca societatea se asteapta sa fim cu totii heterosexualii, persoanele gay se simt excluse si diferite. 

Campania pentru Drepturile Omului din 2012 a demonstrat ca 92% dintre adolescentii LGBTQ au auzit o multime de lucruri negative despre gay si transgenderi. Este motivul pentru care tinerii LGBTQ simt nevoia sa se ascunda si sa minta in legatura cu cine sunt cu adevarat. 

Desi gradul de acceptare este ceva mai mare decat acum 10 ani, membrii LGBTQ inca au motive sa se teama de discriminare, violenta si bullying. Ei sunt expusi unui risc mai mare de despresie si anxietate. In lipsa sustinerii din partea familiei, au un risc mare de a renunta la scoala, de a face abuz de alcool si de a intra in anturaje nepotrivite. 

E important sa vorbesti

…cu cineva de incredere. Si nu e deloc usor sa gasesti persoana potrivita, avand in vedere ca exista consilieri scolari care nu au pregatirea necesara sa sustina o asemenea discutie, iar prieteniile din adolescenta sunt destul de schimbatoare. 

Cel mai bun sfat este sa discuti cu parintii. Daca acest lucru nu este posibil, un psiholog te poate ajuta. Exista grupuri dedicate, unde poti gasi recomandari pentru specialisti de incredere. 

Vremurile – si conceptiile – se schimba!

Atitudinea societatii fata de orientarea sexuala a unei persoane s-a schimbat mult in ultimii ani, in lume. Chiar si in Romania se observa unele progrese, desi mai mici decat ar fi fost de dorit. Ce e important sa stii este ca nu esti singur. Exista o multime de oameni la fel de frumosi ca tine, care inca isi descopera orientarea sexuala sau care se simt “diferiti”. 

Nu esti mai prejos, esti doar altfel!