Pe masura ce cresti, multe lucruri se schimba la tine si la corpul tau. Cele mai mari transformari se produc la pubertate, cand baietii incep sa devina barbati. Si e putin probabil sa vrei sa discuti despre ele fata in fata cu cineva. Asadar: iata niste chestii pe care n-o sa le afli din alta parte despre pubertatea la baieti.

Cresterea si dezvoltarea ta se pot observa in multe locuri si feluri. Corpul tau devine mai puternic, vocea ti se schimba, parul pare sa creasca…peste tot! La baieti, pubertatea incepe intre 9 si 14 ani, dar nu uita: fiecare creste in ritmul sau!
Ma enerveaza: fetele sunt mai inalte decat mine! Pubertatea la baieti si comparatiile
Daca te uiti in jur, barbatii sunt in general mai inalti decat femeile. Ori la tine e tocmai invers, ai o multime de colege mai inalte decat tine! E cazul sa te ingrijorezi?
Nu! Pubertatea incepe mai devreme pentru fete – adica in jurul varstei de 8 ani. Deocamdata ele au un an avans inaintea ta, in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea. Nu-ti bate capul: pentru fete pubertatea se incheie in jurul varstei de 13 ani, in timp ce la baieti ea se prelungeste pana spre 14 ani, asa ca ai timp sa recuperezi.
Nu stiu care iti sunt asteptarile, dar nu uita ca bagajul tau genetic are si el un cuvant de spus. Daca parintii tai sunt inalti, probabil ca vei fi si tu inalt; e putin probabil sa concurezi la inaltime cu jucatorii de basket, daca mama ta are 160 cm, iar tata are 175 cm.
Nu uita ca diversitatea este minunata. Plus ca o multime dintre barbatii considerati “scunzi” au cariere minunate in cinematografie, armata si chiar si in basketul profesionist!
Nu, nu exista nici un tratament magic care sa te faca sa cresti mai inalt. Sportul si alimentatia sunt, totusi, foarte importante pentru ca sa te dezvolti sanatos, conform potentialului tau genetic. Si se pare ca exista si antrenamente specifice care te pot ajuta sa castigi cativa cm in plus.
Dar muschii…? Cand o sa am si eu muschi?
E normal sa te compari cu colegii si prietenii tai; toti o facem. (Sssst, asta nu inseamna ca e BINE ca facem asta 🙂 ). Probabil ca ai observat ca unii dintre ei au deja muschii pectorali mai bine pronuntati, sau ca altii au umerii lati, in timp ce tu pari sa ramai fidel unui look slim.
In primul rand, iti spun inca o data: pubertatea are ritmul ei, diferit pentru fiecare. Nu o poti grabi si nici nu e cazul. Daca te gandesti la o sala de forta, un secret pentru tine: la aceasta varsta sportul te va ajuta la tonifiere, dar nu va determina cresterea masei musculare. Hormonii fac asta, deci un pic de rabdare!
Pentru baietii sanatosi o alimentatie hranitoare si un stil de viata activ sunt suficiente: mersul cu bicicleta, inotul sau un sport de echipa sunt perfecte. Ai incredere in corpul tau: inainte de finalul pubertatii, muschii tai vor arata ca cei pe care ii privesti azi cu admiratie.
Vreau sa ma apuc de ridicat greutati!
Daca iti doresti sa practici intens acest sport, consulta-te cu medicul tau de familie si apoi cu medicul de medinica sportiva. Vei primi sfaturi utile despre cum sa iti mentii sanatatea in timpul practicarii unui sport de altfel foarte solicitant.
Daca medicul iti recomanda sa mai astepti, ia in calcul alte tipuri de exercitiu fizic; benzile elastice sunt o alternativa foarte eficienta, care nu iti supune organismul la un stres la fel de mare.
Daca primesti ok-ul medicului, cateva sfaturi.
Sfaturi pentru antrenamentele cu greutati
- Cauta un antrenor certificat, cu experienta in lucrul cu persoane de varsta ta;
- Foloseste greutati mici la inceput si respecta graficul de crestere indicat de catre antrenor;
- Inainte de a creste greutatea cu care lucrezi, creste numarul de repetari. Este mai eficient!
- Ai grija la odihna si pauzele de antrenament: o zi antrenament, urmatoarea zi odihna este ritmul cel mai potrivit.
Fetele: care-i treaba cu fetele?
Prietenul tau vorbeste INTRUNA despre nu stiu ce fata pe care a cunoscut-o nici nu mai stii unde, care e draguta si toate alea, si aproape ca nu mai poti discuta despre nimic altceva. Ce naiba e cu el??
SAU
Prietena aia cool din copilarie, cu care puneai gandaci in cutiile postale ale vecinilor naspa, pare sa fie si… frumoasa! Cum de nu ai observat asta pana acum? Si de cate ori va intalniti, de ce intri in panica si nu mai poti sa spui mai nimic; doar aveati atat de multe in comun..!
Indiferent in care dintre cele doua situatii te afli, esti ok: unii baieti se simt in largul lor impreuna cu fetele, in timp ce altii au emotii. Unii baieti incep sa placa o fata anume de la 9 – 10 ani; altii multi mai tarziu. Nu exista nici o regula; la un moment dat vei simti si tu ceva special pentru cineva. Si nu e obligatoriu sa fie vorba despre o fata.
Toate aceste emotii sunt naturale si sunt declansate de hormoni. E doar o alta etapa normala prin care treci. Uneori iti poate fi de ajutor sa vorbesti cu un parinte, un frate sau o sora mai mare sau cu un alt adult in care simti ca ai incredere; experienta lor de viata s-ar putea sa te incurajeze si sa iti fie de folos.

Pubertatea la baieti: Par…par peste tot!
Sau din contra, toti prietenii tai in afara de tine se lauda cu primele fire de par in barba. Nu-ti bate capul, nu vei fi ocolit!
Cand sunt la pubertate baietilor incepe sa se creasca par printr-o multime de locuri noi: pe barbie, obraji si deasupra buzei de sus; pe piept, la subrat si in zona intima. Este doar un alt semnal al corpului care se transforma.
Cresterea parului este declansata de o combinatie de hormoni secretati de glandele suprarenala si de hipofiza. Acestia circula prin sange si determina si cresterea testiculelor. In testicule se sintetizeaza un alt hormon, denumit testosteron – el este responsabil de cresterea parului.

Sora-mea imi spune ca put a transpiratie?!
Mda, fratii si surorile nu sunt prea politicosi, ba au momente in care nu sunt deloc draguti. Corpul tau a transpirat intotdeauna, din primele tale zile de viata, dar pana acum nu a trebuit sa iti bati capul cu asta.
Acum, la pubertate, hormonii despre care am vorbit deja fac ca transpiratia sa fie mai abundenta si sa aiba un miros specific. Mai mult decat atat, atunci cand transpiratia (care contina apa si urme de amoniac si uree) intra in contact cu bacteriile de pe corp, mirosul devine si mai intens, si mai neplacut.
Poti preveni asta prin spalare regulata, in special imediat dupa activitati fizice intense. De asemenea, poti incepe sa folosesti deodorant.
Exista o multime de variante de deodorant pe piata; unele fac ca transpiratia sa nu mai miroasa; altele, cunoscute ca antiperspirante, blocheaza actiunea glandelor sudoripare – cele care produc transpiratia. E bine sa cauti un produs cat mai natural si cu un impact cat mai mic asupra organismului, dar care sa te ajute sa te simti bine si sa eviti momentele jenante. Pubertatea la baieti nu trebuie sa fie neplacuta.
In fiecare dimineata si uneori peste noapte, dar si ziua…stii tu…Pubertatea la baieti!
Traiesti intr-o lume in care nu ar trebui sa iti fie rusine de corpul tau. Ok, nu vei anunta in gura mare in clasa ca in fiecare noapte ai cate o erectie – uite, am spus-o! – dar nici nu e cazul sa iti faci cine stie ce griji in legatura cu asta doar pentru ca nu ai cu cine sa vorbesti ca sa iti raspunda la intrebarile care iti trec prin cap.
Erectia se intampla atunci cand penisul tau se umple cu sange si se intareste. Penisul devine mai mare si sta indepartat de corp, iar aceste erectii (pe care sa stii ca le ai de cand erai doar un bebelus) devin mai frecvente la pubertate.
Erectiile se pot produce oricand. Uneori vei avea mai multe intr-o singura zi, alteori vor trece 2-3 zile fara nici o erectie. De multe ori ele se intampla si noaptea; de unele dintre ele nu vei afla niciodata, in timp ce altele iti vor lasa asternutul ud din cauza a ceea ce specialistii numesc “polutii nocturne”, iar prietenii tai “vise umede”. Nu te speria: nu ai (re)inceput sa faci pipi in pat! Este vorba despre o ejaculare care se produce in somn, cand din penis este eliberata sperma.
Aceste vide umede apar cand corpul tau produce testosteron. Medicii compara acest moment cu cel in care fetele au prima lor menstruatie. Pur si simplu corpul tau se pregateste pentru ziua in care vei hotari sa devii tata. Pubertatea la baieti iti spune ca, fizic, esti pregatit pentru asta, deci e cazul sa iti iei masurile de protectie adecvate.
Indiferent ce ai auzit si de la cine, toti baietii trec prin asta. E ceva fiziologic si nu poti controla acest lucru. Nu trebuie sa te simti nici vinovat, nici rusinat. Iar daca crezi ca exista vreo problema cu zona ta intima, daca apare vreun disconfort, mergi la medic. Da, stim, nu vrei sa discuti ASA CEVA cu nimeni, dar iti promit: un bun specialist a vazut deja orice ai putea avea tu si va sti sa se comporte astfel incat sa nu te simti stanjenit!
Nici fetelor nu le e usor in perioada pubertatii; poti citi mai multe despre asta aici.
Daca esti curios, cateva video-uri interesante: