Cum sa folosesti corect cupa menstruala

Sursa: Walmart.com

Considerata a fi un produs revolutionar, cupa menstruala are avantaje pe care nu le intalnesti la alte produse de igiena feminina. Trebuie doar sa folosesti corect cupa menstruala.

Cele mai multe inceputuri sunt dificile, asa ca si folosirea unei cupe menstruale va starni, probabil, emotii. Totusi, nu ai de ce sa te temi: dupa cateva utilizari, se va transforma in ceva la fel de simplu ca legarea sireturilor. Te incurajez sa testezi mai multe tipuri de cupe menstruale si mai multe moduri de a le insera, daca nu te simti confortabil cu prima alegere. 

Avantajele cupei menstruale:

Exista cateva motive importante pentru care merita sa iei in calcul testarea unei cupe menstruale:

  • E ieftina. Si ecologica, dar nu stiu cat de mult conteaza asta pentru tine. Chiar daca e nevoie sa testezi mai multe branduri pana sa gasesti produsul potrivit, gandeste-te ca in 2 ani economisesti nu mai putin de 528 absorbante/tampoane. In medie. O multime de bani. Si de deseuri. 
  • Trebuie golita rar. Cu o capacitate de 25 – 30 ml de lichid, bate la fund de departe absorbantele clasice pentru noapte, care pot acumula pana la 15 ml de lichid, ca sa nu mai spunem de tampoane, care nu depasesc o capacitate de 12 ml. Ce inseamna asta? Ca o vei goli mai rar, fara sa iti bati capul ca “da pe dinafara”. 
  • E sanatoasa. Absorbantele creeaza un mediu umed in care prolifereaza bacteriile. Tampoanele afecteaza pH-ul vaginal si distrug flora bacteriana sanatoasa – asta ca sa nu mentionam studiile care sustin ca substantele chimice folosite pentru albirea bumbacului (din tanpon) pot fi iritante si sunt acuzate de cresterea riscului de cancer.
  • Nu mai exista mirosuri. Oricat de mult te-ai spala, cand sangele intra in contact cu aerul, genereaza un miros neplacut. E natural, dar te poate face sa te simti stanjenita. Cupa colecteaza sangele la interior, fara sa intre in contact cu aerul, asadar mirosurile nu au de unde sa apara.
Close-Up Of MagazineWoman Hand Holding Tampons

Dezavantajele cupei menstruale:

Desigur ca exista si dezavantaje. Esential e sa descoperi ce primeaza in cazul tau: argumentele pro sau contra:

  • Inserarea dureaza. Stii cum e cand folosesti tampoane: pare usor la prima vedere, nu mai e la fel de usor la prima incercare, dupa care te obisnuiesti si lucrurile decurg mai repede si mai simplu. Cam asa se intampla si in cazul cupei menstruale – dar daca chiar vrei sa scapi de absorbante si tampoane, o sa reusesti!
  • Trebuie curatata. Stii cum arunci in cosul de gunoi tamponul sau absorbantul folosit? Ei bine, daca optezi pentru cupa menstruala, ea trebuie ingrijita: odata ce menstruatia s-a terminat, o vei fierbe in apa timp de 3 – 5 minute si o vei depozita in ambalajul ei. 
  • Golirea poate fi stresanta. Cel putin la inceput. Ca sa o pui si sa o scoti trebuie sa umpli cu degetele pe acolo, ceea ce poate fi intimidant la prima incercare. De asemenea, vei avea ocazia sa vezi cat sange se elimina, de fapt, in timpul menstruatiei, ceea ce poate genera emotii. Totusi, odata ce te obisnuiesti cu utilizarea ei, vei remarca si cat de fascinant este corpul tau. 

Inainte de prima utilizare

Inainte de a folosi prima oara orice cupa menstruala, trebuie sa o dezinfectezi. Cel mai simplu, ieftin si la indemana mod este prin fierbere 3 – 5 minute. In tot timpul fierberii, cupa trebuie sa pluteasca. 

Cum o introduci?

  • Spala-te pe maini mai intai – apa calda si sapun sunt de ajuns.
  • Pliaza cupa. Exista mai multe moduri de pliere, le poti testa astfel incat sa il gasesti pe cel mai comod pentru tine. Cupa trebuie sa ramana pliata pana o introduci in vagin.
  • Relaxeaza-te. Exista o multime de pozitii pe care alte fete si femei le considera confortabile atunci cand introduc cupa: unele dintre ele aleg o pozitie culcata pentru prima incercare, in timp ce altele se descurca mai bine stand pe vine, stand asezate pe toaleta sau chiar stand in picioare. Poti folosi un lubrifiant pe baza de apa pentru a face lucrurile mai…alunecoase.
  • Insereaza si elibereaza. Odata ce cupa a intrat in vagin, ia degetele si las-o sa se deschida. Uneori, se aude chiar un sunet caracteristic, care inseamna ca s-a format vacuumul necesar ca sa ii mentina pozitia fixa. Daca ai indoieli, atinge-o cu degetul si verifica sa nu aiba cute sau pliuri. 
  • Roteste. Daca simti cute sau indoituri la baza cupei si nu esti sigura ca s-a forma vaccumul, apuca usor extremitatea cupei – nu tija – si roteste-o putin. Odata ce cupa e pe pozitie, trage usor de tija, sa te asiguri ca totul e in regula. Tija trebuie sa fie in interiorul vaginului, dar cupa nu trebuie pozitionata prea sus. 
Sursa: JuJu

Cand trebuie golita cupa menstruala?

Unul dintre marile avantaje ale cupei menstruale este ca poate fi purtata pana la 12 ore, dar depinde si cat de abundent este fluxul tau menstrual. La primele purtari, e bine sa o golesti mai des, ca sa previi accidentele. Totusi, o cupa corect inserata poate retine o cantitate de lichid egala cu cea retinuta de 3 dintre cele mai absorbante tampoane. 

Cum scoti cupa menstruala?

  • Spala-te pe maini. Apa calda si sapunul sunt suficiente.
  • Relaxeaza-te. Gaseste o pozitie in care te simti confortabil; incordarea nu e de natura sa te ajute.
  • Trage de tija. Trage usor, pana ajungi la baza cupei. Ciupeste usor materialul, astfel incat sa o dezlipesti de pe peretele vaginal si sa o poti extrage cu usurinta. O alta varianta este sa tragi usor de tija catre in spate.
  • Evita sa scoti cupa doar tragand de tija, caci e inconfortabil.
  • Goleste si spala. sangele poate fi varsat in toaleta, dupa care cupa trebuie clatita cu apa. Daca esti intr-o toaleta publica si nu ai acces la chiuveta, poti folosi hartie igienica pentru a o sterge.
  • Insereaza, sau…
  • Depoziteaza. Daca menstruatia s-a terminat, fierbe cupa timp de 3 – 5 minute pentru a o dezinfecta si depoziteaz-o in saculetul din bumbac din ambalajul original. 

Sfaturi utile pentru incepatoare

  • Citeste instructiunile. Vei gasi desene si explicatii ca sa intelegi mai bine cum trebuie sa procedezi.
  • Poarta si un absorbant, la inceput. Pana deprinzi exact modul de fixare a cupei, e posibil sa mai apara accidente.
  • Localizeaza cervixul. Fiecare femeie e diferita, asadar cervixul tau e amplasat diferit decat cervixul altei femei. localizeaza cervixul cu degetul – e o zona de tesut mai dura decat restul.
  • Scurteaza tija cupei. Unele fete sunt deranjate de tija, asa ca o poti scurta putin inainte de urmatoarea folosire.
  • Exerseaza inainte de ciclu. 
  • Foloseste un lubrifiant pe baza de apa.