Poate ca iti doresti un piercing in buric. Poate te tenteaza un piercing suplimentar in ureche, in nas sau in zona intima. Locatia e mai putin importanta – desi exista si aici lucruri pe care ar trebui sa le iei in calcul; informatia te poate ajuta sa fii in siguranta si sa eviti infectiile sau bolile care se pot transmite prin sange.
De stiut inainte
Daca ai mai putin de 18 ani, unele saloane nu vor accepta sa iti puna piercing-ul decat in prezenta unui parinte care sa isi dea acordul pentru manopera.
Inainte de a merge la salon, asigura-te ca esti la zi cu vaccinarile. Cele mai importante sunt vaccinul antitetanos si vaccinul impotriva hepatitei B. Medicul de familie iti poate consulta dosarul medical si te poate sfatui. Daca au trecut mai mult de 5 ani de la ultimul vaccin antitetanos, e important sa faci un rapel.
Daca ai o problema medicala e bine sa discuti cu medicul inainte de a face piercing-ul. Bolile de inima, alergiile, diabetul, o problema de coagulare sau un sistem imunitar supresat pot ridica probleme.
Daca stii ca ai tendinta de a dezvolta cicatrici cheloide probabil ca ar trebui sa renunti la idee. Exista persoane al caror corp este exagerat de activ atunci cand vine vorba despre regenerarea unui tesut lezat, formand cicatrice foarte mari si evidente – in termeni medicali, acestea sunt cicatricile cheloide.
Nu uita: traim intr-o tara in care unele semne particulare, cum sunt tatuajele sau piercing-urile VIZIBILE, iti pot diminua sau anula sansele de a dezvolta o cariera intr-un anumit domeniu.

Cum alegi un salon de incredere pentru piercing-uri in siguranta?
Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le verifici cand vine vorba despre salonul unde intentionezi sa iti pui piercingul si despre persoana care il va aplica.
Salonul trebuie sa fie echipat obligatoriu cu un autoclav (o masinarie speciala pentru sterilizarea instrumentarului);
Manopera este facuta de o persoana specializata si cu licenta in domeniu;
Igiena este strict respectata: mainile sunt spalate inainte si dupa fiecare procedura, iar manusile sunt obligatorii in timpul aplicarii piercingului;
Se folosesc doar ace de unica folosinta si instrumentar autoclavat;
Se folosesc pistoale care se sterilizeaza sau pistoale de unica folosinta.
Ce trebuie sa stii despre tine?
Inainte de a-ti pune un piercing in limba sau in orice alta zona a corpului, gandeste-te bine daca esti alergic la vreun metal. E intotdeauna mai sigur sa optezi pentru inox chirurgical, aur, niobium sau titan.
In cazul in care vrei sa iti pui un piercing in limba este foarte important sa te asiguri ca gingiile si dantura ta sunt in perfecta stare de sanatate.
Nu ezita si nu te lasa intimidat!
Daca salonul nu ti se pare destul de curat, daca personalul nu iti raspunde la intrebari, daca regulile elementare despre care ti-am vorbit mai sus nu sunt respectate, daca ai orice urma de indoiala, RIDICA-TE SI PLEACA. Nu e nici o rusine sa faci asta, dimpotriva: este o dovada de maturitate din partea ta!
Ce tip de piercing doresti?
Exista o mare varietate de optiuni in ceea ce priveste piercingurile. Un specialist iti va spune ca exista peste 50 de stiluri consacrate; 15 stiluri diferite pentru ureche, 6 optiuni pentru nas, 13 pentru buze, la care se adauga cele din gura, obraji, buric, zone intime, sprancene si asa mai departe.
Piercing in ureche: cateva dintre cele mai populare sunt industrial piercing, tragus, anti tragus, helix piercing si daith piercing. Tunnel piercing sau plug piercing sunt alegeri mai frecvente in cazul persoanelor de sex masculin.
Piercingul in buric este foarte popular, in special in randul fetelor si al femeilor.
Piercingul in nas propune si el mai multe variante: bijuteria poate fi fixata in nara sau in sept – asa-numitul septum piercing.
Piercingul in buza este de mai multe tipuri: Monroe (ca o alunita in partea laterala a buzei superioare), Medusa (in mijlocul buzei superioare) sunt cele mai populare.
In ceea ce priveste piercingul zonelor intime, exista si aici mai multe optiuni. Persoanele de sex masculin pot alege varianta Prince Albert, Apadravya & Ampallang sunt rezervate celor foarte curajosi, iar piercingul de tip dydoe se aplica in general in perechi.
In cazul femeilor, piercingul se poate face in zona clitorisului, a labiilor sau renumitul piercing Christina in muntele lui Venus.

Cum se desfasoara aplicarea propriu-zisa a piercing-urilor, in siguranta?
Cu siguranta ai emotii cand vine vorba despre o manevra pe care specialistii o clasifica in categoria celor chirurgicale. Este absolut firesc. Probabil ca iti va fi mai usor daca vei sti exact cum vor decurge lucrurile si la ce trebuie sa te astepti.
Vei fi invitat sa iei loc confortabil si sa incerci sa te relaxezi.
Artistul se va spala pe maini cu apa si sapun si isi va pune manusi noi.
Zona in care va fi aplicat piercingul este dezinfectata cu alcool sanitar sau cu alt antiseptic.
Instrumentele folosite, inclusiv acele, trebuie sa fie scoase din ambalaje sterile sau din recipiente folosite la sterilizare.
Pielea este perforata cu un ac foarte ascutit, INTOTDEAUNA de UNICA FOLOSINTA.
Se monteaza bijuteria aleasa.
Acul folosit este aruncat intr-un container special.
Vei primi informatii si instructiuni despre ceea ce ai de facut in continuare, cum sa ingrijesti rana si cum sa procedezi daca exista semne de infectie.
Exista riscuri?
Trebuie sa te astepti ca zona sa fie usor umflata si sensibila. In cazul piercingului in limba, se intampla frecvent ca edemul sa fie considerabil: limba va fi umflata, te va durea si trebuie sa te astepti sa mananci greu cateva zile.
Cele mai frecvente probleme care pot aparea ca urmare a unui piercing sunt: durere, infectii, sangerari, cicatrici cheloide, reactii alergice la metalul din care e confectionata bijuteria.
Infectiile pot fi usoare sau iti pot ameninta viata. Se poate ca bacteriile de pe piele sa determine o infectie locala a pielii sau cartilajului in care a fost montat piercing, dar in cazuri rare poate aparea sindromul socului toxic, septicemia, tetanosul sau hepatita.
Merita sa iei in considerare si riscul de infectie cu boli incurabile cu transmitere prin sange. HIV si hepatita C sunt reale, chiar daca esti convins ca nu ti se poate intampla tocmai tie. De aceea insistam, iar si iar: respectarea masurilor de igiena este esentiala!
Cat dureaza vindecarea?
Timpul de vindecare variaza de la 1 – 2 saptamani la cateva luni de zile, in functie de locul in care a fost pus piercingul. Daca decizi sa iti pui un piercing trebuie sa dai dovada de maturitatea necesara pentru a-l ingriji corespunzator pana la vindecare si dupa aceea: il vei curata frecvent cu apa si sapun, vei avea grija ca pielea sa fie uscata, vei folosi apa de gura si vei face o igiena riguroasa in cazul piercingurilor in limba.
Cateva sfaturi de la specialist:
Aplicarea unui piercing in septul nazal:
Cele mai comune tipuri de piercing in ureche:
Tipuri de piercing-uri si denumirile lor: