Informatii concrete despre menstruatie

Toate femeile au parte de ciclu, totusi nimeni nu pare sa se grabeasca sa discute deschis informatii concrete despre menstruatie. Daca ai norocul unor parinti open minded, care sa iti raspunda la intrebari, cu atat mai bine. Dar daca ii simti jenati cand vine vorba despre asemenea subiecte, probabil ca vei alege sa te informezi din alta parte.

Atentie! Acest articol nu li se adreseaza numai fetelor!

Este foarte important ca si baietii sa stie ce este menstruatia, de ce apare, cum se simt fetele in aceasta perioada sau cum gestioneaza aceasta problema.

Cu nu foarte multi ani in urma, femeile nu vorbeau despre menstruatie nici macar cu sotul lor. Se credea ca in aceasta perioada femeia este “murdara” si ca menstruatia este un lucru rusinos. Dar nu e deloc asa! 

Prima menstruatie

via lunaperiods.co.nz

Prima menstruatie este un eveniment important in viata oricarei fete. Atat de important, incat medicii au si un nume pentru ea: menarha. 

Varsta medie la care fetele au prima menstruatie este 12 ani. Insa din punctul de vedere al specialistilor, e normal ca aceasta sa apara oricand incepand de la varsta de 10 ani si pana la implinirea varstei de 15 ani. Si asta deoarece, asa cum iti spunem de fiecare data, fiecare dintre noi este diferit. 

Indicii ca se apropie prima menstruatie

In general, fetele au prima menstruatie la aproximativ 2 ani dupa ce incep sa li se dezvolte sanii.

Un alt indiciu al faptului ca prima menstruatie se apropie este aparitia unei secretii vaginale transparente sau albicioase, un fel de mucus pe care il poti observa pe lenjerie. Acest lucru se intampla cu 6 – 12 luni inainte de primul ciclu. 

Informatii concrete despre menstruatie: De ce apare menstruatia?

Aparitia menstruatiei este declansata de schimbarile hormonale care au loc in corpul tau. Principalii hormoni care sunt produsi acum, la pubertate, sunt estrogenul si progesteronul. Ovarele secreta estrogen si progesteron, ceea ce face ca peretele uterin sa se ingroase pentru a putea “gazdui” o eventuala sarcina. Daca nu exista sarcina, acest strat gros de mucoasa din uter se desprinde si se elimina la exterior sub forma sangerarii menstruale. 

Este un intreg ciclu, ghidat de cresterea si scaderea concentratiilor de estrogen si progesteron, ceea ce face ca menstruatia sa apara aproximativ o data la o luna. 

Care e legatura dintre menstruatie si ovulatie?

Ovulatia este procesul prin care unul dintre ovarele tale elibereaza, in fiecare luna, cate un ou, denumit ovocit. Acest lucru se intampla sub influenta acelorasi hormoni. Ovocitul calatoreste prin trompele uterine catre uter.

Daca ovocitul se intalneste cu un spermatozoid in timpul acestui drum, se produce fecundatia si se formeaza zigotul, din care se va dezvolta un bebelus.

Daca ovocitul ajunge in uter fara ca fecundatia sa se fi produs, el este eliminat odata cu o parte din mucoasa uterina, sub forma menstruatiei.

Pot sa raman insarcinata de la primul ciclu?

Da, toate fetele pot ramane insarcinate de la prima menstruatie, ba chiar si inainte de aceasta. E posibil ca hormonii sexuali care declanseaza ovulatia sa fie deja activi inainte de primul ciclu. 

Informatii concrete despre menstruatie: Cat dureaza ciclul si cat de des apare?

In medie, o menstruatie dureaza 5 zile, dar exista fete si femei perfect sanatoase la care menstruatia poate dura 3 zile sau de poate prelungi pana la o saptamana.

in medie, menstruatia apare o data la 28 zile, dar medicii considera ca e normal ca ea sa apara la 21 – 32 zile. In plus, in primul an cel putin, exista o probabilitate mare ca menstruatia sa nu apara regulat. 

Dar curge atat de mult sange!

In primul rand trebuie sa stii ca, desi pare sa fie foarte mult sange, de fapt majoritatea fetelor si femeilor pierd cateva linguri de lichid la fiecare menstruatie. In general este necesara schimbarea a 3 – 6 absorbante pe zi, in functie de ziua in care te afli, de cantitatea de efort fizic pe care o faci sau de capacitatea de absorbtie a tamponului folosit. 

Informatii concrete despre menstruatie: Ce sa folosesc: un tampon, un absorbant sau cupa menstruala?

via queenvlife.com

Exista mai multe solutii pe care le poti folosi pentru a gestiona sangerarea lunara si cele mai multe fete prefera sa experimenteze inainte de a se opri la una dintre ele. De asemenea, in functie de nevoi, se poate sa alegi sa folosesti o combinatie de metode de protectie, sau sa le alternezi de la o zi la alta.

Cea mai frecventa alegere pentru primele menstruatii este absorbantul extern. Produsul se fixeaza pe slip cu o banda adeziva si are in general doua aripioare laterale care previn patarea. Absorbantele sunt disponibile intr-o mare varietate de dimensiuni, grosimi si materiale. 

Alte fete prefera sa foloseasca tampoane, mai confortabile in timpul practicarii unui sport sau la piscina. Tampoanele sunt confectionate din bumbac si se introduc in vagin, cu sau fara ajutorul unui aplicator. Este foarte important sa nu lasi tamponul in vagin mai mult de 8 ore, altminteri creste mult riscul unei complicatii serioase denumita sindromul socului septic.

Cupa menstruala este o varianta care castiga din ce in ce mai multa popularitate, pentru ca e ecologica, refolosibila, are o capacitate mare de absorbtie si e atat de confortabila incat practic nici nu o simti. Cupele menstruale sunt fabricate din silicon si se introduc in vagin pana aproape de cervix. 

Si o sa am menstruatie de acum, pentru tot restul vietii mele?

Femeile au menstruatie pana in momentul in care se instaleaza menopauza, in jurul varstei de 45 – 55 ani. Menstruatia se opreste si in timpul sarcinii si revine la ceva timp dupa nastere. 

Am auzit de PMS; ce e aia?

PMS este o prescurtare in limba engleza pentru sindromul premenstrual. Balanta hormonala se schimba inainte de prima zi de sangerare, si asta te poate face sa te simti diferit sau sa ai unele simptome fizice. Multe fete spun ca in aceste zile au schimbari de dispozitie, sunt mai emotive si mai usor impresionabile, se enerveaza mai usor sau sunt triste si anxioase. 

Pe lista simptomelor fizice, cele mai frecvente sunt balonarea, constipatia si aparitia cosurilor. In general toate acestea dispar in cateva zile.

Ce fac cu durerile de burta?

Crampele abdominale sunt frecvente in primele cateva zile ale menstruatiei. Cele mai multe fete reusesc sa amelioreze durerile de burta folosind paduri incalzite sau cu un antiinflamator: Paracetamol, Ibuprofen. 

Exista lucruri la care ar trebui sa fiu atenta in legatura cu menstruatia?

Problemele legate de primele menstruatii sunt rare. Ar trebui totusi sa ii faci o vizita medicului tau in cazul in care:

  • ai implinit deja 15 ani si nu ai avut prima menstruatie
  • ai ciclu de mai mult de 2 ani si totusi menstruatiile sunt neregulate
  • ai sangerari intre menstruatii
  • ai dureri intense care nu se amelioreaza cu antiinflamatoarele nesteroidiene uzuale
  • ai sangerare masiva – trebuie sa schimbi absorbantele de noapte la mai putin de o ora
  • menstruatia dureaza mai mult de o saptamana
  • ai un sindrom premenstrual puternic care te impiedica sa iti desfasori activitatile obisnuite.