Un lucru interesant despre pubertatea la fete este ca ea incepe adesea mai devreme decat isi imagineaza parintii. Asa ca e foarte posibil ca tu sa observi semne ale schimbarilor ce urmeaza inainte ca parintii tai sa fie constienti de asta si inainte sa fi apucat sa discute cu tine despre ele.

Pubertatea este considerata de catre specialisti ca fiind una dintre cele mai delicate perioade din cresterea ta, asadar e normal sa ti se para ca lucrurile au devenit, dintr-odata, complicate. Credem ca te putem ajuta raspunzand unora dintre cele mai frecvente intrebari pe care le au fetele de varsta ta.
Pubertatea la fete: corpul tau se schimba
Este unul dintre lucrurile cele mai evidente, inca de la inceputul pubertatii. Desi in cazul fetelor perioada pubertatii este indicata ca fiind cuprinsa intre 8 si 13 ani, fiecare fata se dezvolta in ritmul ei. E posibil sa observi ca, in grupul tau de prietene, numai pieptul tau nu mai este la fel de plat ca al celorlalte fete. Sau din contra, s-ar putea sa te intrebi de ce e nevoie deja sa te epilezi, in timp ce prietenele tale nu au aceasta grija. Trebuie sa ai rabdare cu tine!
Cresti in inaltime
Cresterea accelerata in inaltime in prima perioada a pubertatii este frecventa. In general puseul de crestere cel mai impresionant are loc inainte de cresterea sanilor. Cu aproximativ 6 luni inainte de prima menstruatie ritmul de crestere se reduce semnificativ. Daca ai avut deja prima menstruatie te poti astepta sa mai cresti cel mult 5 cm in inaltime, dupa aceea.
Ti se schimba conformatia
Odata cu cresterea in inaltime vei observa si alte modificari la corpul tau. Incet incet vei remarca o latire a soldurilor si ca talia ta devine din ce in ce mai pronuntata. Corpul tau se indreapta catre forma de clepsidra, considerata ca fiind reprezentativa pentru trupul unei femei.
Incep sa iti creasca sanii
De fapt, cresterea sanilor este primul semn al pubertatii! Cresterea se produce lent, treptat, in decursul mai multor ani, dar vei observa la un moment dat ca pieptul tau nu mai e la fel de plat ca inainte.
Vei observa de asemenea si ca zona a devenit mai sensibila la atingere, si nu neaparat intr-un mod placut. Sau ca unul dintre sani a inceput deja sa creasca, in timp ce celalalt pare sa fi ramas in urma. Chiar daca sunt lucruri care te enerveaza, nu e cazul sa te ingrijorezi: ambele lucruri sunt absolut normale si dispar cu timpul.
Parul de pe corp
O sa observi ca in zona intima, la subrat si pe picioare incepe sa apara un par cu firul gros si aspru si, de multe ori, mai inchis la culoare. In functie de zona in care apare, de cantitate si de culoare, s-ar putea sa il ignori sau sa doresti sa il elimini cat mai repede.
Tine minte ca, indiferent de standardele pe care le crezi tu valabile in societate, modul in care gestionezi parul corporal este doar alegerea ta. Igiena este mult mai importanta decat prezenta sau absenta parului pe corp. Fii cine doresti sa fii, nu cine iti spun cei din jur ca ar trebui sa devii!

Pubertatea la fete: Secretia vaginala
Hormonii responsabili pentru cresterea sanilor sau pentru aparitia parului de pe corp mai produc o schimbare: vei observa ca pe slip apare o cantitate redusa de secretie transparenta sau albicioasa. Aceasta secretie este determinata de cresterea concentratiei de estrogen; in general, 6 – 12 luni mai tarziu, vei observa si aparitia primei menstruatii.
Pubertatea la fete: Ai zis menstruatie?
Da, chiar asa am spus. Varsta medie a primei menstruatii este 12 ani in tarile dezvoltate, unde subnutritia e un eveniment relativ rar, iar cresterea si dezvoltarea copiilor nu are de suferit din lipsa de nutrienti.
Multe fete sunt ingrijorate de momentul aparitiei primei menstruatii. Daca se intampla la ora de sport? Daca se intampla cand ramai peste noapte la o prietena?
Este foarte important sa fii informata in legatura cu menstruatia si cu solutiile potrivite pentru a gestiona sangerarea din aceasta perioada. Obisnuieste-te sa ai mereu in ghiozdan sau in geanta absorbante zilnice sau pentru flux crescut, astfel incat sa te simti in siguranta.
Volumul sangerarii la prima menstruatie poate varia foarte mult de la o persoana la alta. Unele fete au, prima oara, o sangerare foarte usoara, de tip spotting; la altele, prima sangerare este abundenta.
Durata ciclului menstrual
Atunci cand se vorbeste despre ciclu menstrual, cele mai multe persoane se gandesc la perioada de sangerare. De fapt, specialistii spun ca un ciclu menstrual dureaza din prima zi a sangerarii, pana in prima zi a sangerarii urmatoare.
Primele cicluri menstruale nu sunt intotdeauna regulate, pentru ca organismul nu si-a echilibrat inca sinteza de hormoni. In primii ani e posibil ca unele cicluri sa fie scurte, de doar 14 zile, iar altele sa se prelungeasca pana la 35 zile. La un moment dat, insa, cele mai multe fete ajung sa isi cunoasca corpul suficient de bine incat sa stie si cat dureaza un ciclu menstrual si sa poata anticipa momentul urmatoarei sangerari.
Durerile de burta la menstruatie
Se intampla frecvent ca in perioada menstruatiei fetele si femeile sa experimenteze usoare dureri de burta, asemanatoare unor crampe. Ele sunt localizate in general in partea de jos a abdomenului si, desi inconfortabile, de cele mai multe ori nu interfereaza cu programul zilnic.
Exista insa si situatii in care aceste dureri sunt puternice; in acest caz, ibuprofenul si paracetamolul sunt cele mai frecvent utilizate analgezice. Compresele calde in zona respectiva sunt de asemenea de ajutor. Iar daca durerile sunt atat de puternice incat te impiedica sa mergi la scoala, probabil ca ar fi bine sa ceri ajutorul parintelui sau al medicului de familie.
Sportul si menstruatia
Multe fete evita sa participe la orele de educatie fizica in perioada menstruatiei. Motivele sunt pe jumatate mit, pe jumatate realitate.
Daca atunci cand esti “pe stop” ai dureri de burta puternice, o sangerare puternica sau alte simptome care te fac sa te simti rau, poti solicita invoire. Pe de alta parte, daca simptomele sunt usoare, specialistii recomanda efectuarea unui nivel moderat de exercitiu fizic, care se pare ca are un efect benefic asupra organismului: crampele sunt reduse adesea pana la disparitie, iar volumul de sange pierdut se reduce semnificativ ulterior.
Pubertatea la fete: Cosurile, punctele negre si acneea
Daca multe dintre schimbarile prin care treci in perioada menstruatiei pot trece relativ neobservate, faptul ca tenul tau isi schimba aspectul iti va da, probabil, batai de cap.
Ca si celelalte lucruri despre care ti-am vorbit deja pe scurt, si aparitia punctelor negre si a primelor cosuri este o etapa normala. Schimbarile hormonale prin care trece corpul tau sunt vinovate de acest lucru, dovada ca cele mai multe fete (si chiar femei) se lupta cu aparitia cosurilor mai ales in zilele dinaintea menstruatiei.
E important sa ai o rutina corecta de ingrijire a tenului pentru a tine aceste lucruri sub control. Problema e ca “corect” depinde si de tipul de ten, si de sensibilitatile proprii, de aceea un produs de curatare care pentru prietena ta face minuni se poate dovedi absolut ineficient in cazul tau. Mai multe despre acnee poti citi si aici.
Si baietii trec prin perioade dificile atunci cand ajung la pubertate. Daca vrei sa descoperi mai multe pe acest subiect, da click aici.
Daca vrei sa vezi cateva video-uri simpatice pe acest subiect, iata cateva idei: