Tampoane sau Absorbante? Ce mi se potriveste?

Odata ce ai avut prima menstruatie, esti pusa in fata unei alegeri: ce sa folosesti pentru a controla “acea” perioada a lunii, astfel incat sa te simt confortabil si in siguranta? Ce e mai potrivit pentru tine, tampoane sau absorbante?

Tampons vs absorbant, via womensvoice.org

Care sunt alternativele?

Principalele alternative pe care le ai la dispozitie sunt tampoane sau absorbante. Sa vedem ce sunt fiecare dintre ele.

Absorbantele sunt dreptunghiuri din material absorbant care se lipesc pe partea interioara a slipului. Unele dintre ele au “aripioare” – bucati suplimentare de material care se lipesc peste marginea chilotului, pentru o mai buna fixare si pentru a preveni eventualele scurgeri. Multa lume se refera la ele si cu termenul de “tampoane”.

Tampoanele mai sunt denumite si tampoane interne, pentru a le deosebi de absorbante. Ele sunt de asemenea confectionate din material absorbant, mult mai compact, de forma cilindrica. 

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun fetele este: cum se pun tampoanele? Ei bine, unele dintre ele au aplicator din plastic sau carton, in timp ce altele se introduc in vagin cu degetul.

Majoritatea fetelor folosesc mai intai absorbante si apoi decid sa le alterneze cu tampoane atunci cand vor sa faca sport sau daca merg la piscina. E bine sa discuti cu mama sau cu o alta femeie in care ai incredere, inainte de a decide pentru care dintre variante sa optezi, dar exista si unele criterii obiective care te pot ajuta sa faci o alegere.

Tampoane sau absorbante: Cat de abundenta e menstruatia ta?

Absorbantele sunt disponibile intr-o mare varietate de modele si dimensiuni, adaptate zilelor in care ai un flux mai puternic, sau unul mai discret. Unele produse contin particule dezodorizante – insa acestea risca sa irite zona intima, daca ai o piele mai sensibila. Schimbarea frecventa a absorbantelor si igiena intima regulata sunt suficiente pentru a preveni aparitia mirosurilor neplacute.

Tampoane sau absorbante: Cat de des trebuie sa schimb absorbantul?

Depinde de cantitatea de sange menstrual, dar oricum ar fi bine sa te schimbi la fiecare 3 – 4 ore, chiar daca absorbantul nu e plin. Iar daca sangerarea este abundenta, te vei schimba ori de cate ori e necesar. 

Tampoane sau Absorbante: Ce fac cu absorbantele folosite?

Un comportament civilizat este sa rulezi absorbantul folosit cu banda adeziva catre exterior, sa il invelesti in hartie igienica sau in ambalajul absorbantului curat pe care il vei fixa pe slip si sa il arunci in cosul de gunoi. 

Daca ai un animal de companie, asigura-te ca folosesti un cos de gunoi in care acesta nu are acces. Nu arunca NICIODATA absorbantele in WC: sunt mari si vor infunda toaleta, generand o problema mare si jenanta.

Tampoanele sunt si ele disponibile in diferite dimensiuni si cu capacitati variate de absorbtie. E important sa folosesti modelul cu cea mai mica putere de absorbtie adecvata fluxului menstrual. Daca optezi pentru o varianta cu o putere prea mare de absorbtie, pot aparea probleme.

Tampoanele sunt usor de folosit, dar trebuie sa te informezi in legatura cu modul corect de utilizare. Instructiuni detaliate poti gasi in interiorul fiecarui ambalaj. Atunci cand le folosesti este esential sa te speli foarte bine pe maini, sa urmezi instructiunile si sa te relaxezi. 

Unele fete spun ca le e mai usor sa foloseasca modelele cu aplicator, sa aleaga variantele mini si sa introduca tamponul in zilele cu un flux mai abundent, cand acestea aluneca mai usor in interior. 

Tampoanele nu se pot “pierde” in organism

Unele fete evita sa foloseasca tampoane interne de teama ca acestea ar putea ramane blocate in corp. Din fericire, asta nu se poate intampla. Cervixul are un orificiu mult prea mic ca sa poata trece tamponul prin el. Oricum, este imposibil ca acesta sa ajunga in abdomen.

Tampoanele au o ata care ramane in afara vaginului; vei trage de aceasta ca sa scoti tamponul atunci cand este nevoie. Chiar daca nu gasesti ata din prima incercare, nu te panica si relaxeaza-te: probabil ca te vei descurca. Daca intampini probleme, discuta cu mama ta: va sti sa te ajute.

Exista situatii in care se intampla sa uiti ca ai deja un tampon in vagin si sa mai introduci unul. E important sa le scoti pe ambele cat mai curand.

Tamponul trebuie schimbat la 4 – 6 ore

Dar daca e plin cu sange, poti desigur sa il schimbi cat de des e necesar. Trebuie sa inveti sa aproximezi care ar fi momentul potrivit, altfel te vei pata. Poti verifica tragand usor de sforicica: daca aluneca usor catre exterior inseamna ca e plin.

Cand vine momentul sa il schimbi, trage-l usor catre exterior, inveleste-l in hartie igienica si arunca-l la gunoi. Ai grija ca animalul tau de companie sa nu aiba acces la cos. Nu arunca tamponul in toaleta, caci si cele mai mici modele pot cauza probleme instalatiei sanitare. 

Tampoane sau absorbante: Sindromul socului toxic

Este FOARTE important sa schimbi tamponul regulat, chiar daca fluxul de sange este redus si l-ai putea lasa in vagin mai mult timp. Atunci cand un tampon ramane in vagin pentru o perioada mai mare de timp – in general peste 8 – 12 ore – exista riscul sa faci o boala rara dar foarte grava, denumita sindromul socului toxic. Este si motivul pentru care e recomandat sa folosesti tamponul cel mai mic posibil: ca sa fii obligata sa iti amintesti sa il schimbi frecvent.

Daca tamponul ramane prea mult timp in vagin, el devine un mediu foarte favorabil dezvoltarii bacteriilor. Ele se dezvolta in tampon, colonizeaza peretii vaginului si de aici trec in sange, unde elibereaza toxine care iti pun viata in pericol.

Care sunt simptomele socului toxic?

Simptomele socului toxic sunt numeroase si puternice: febra, varsaturi si/sau diaree, dureri musculare, slabiciune, senzatie de ameteala, o iritatie extinsa pe corp care arata cam ca arsurile solare. Daca ai vreunul dintre aceste simptome in timpul folosirii tampoanelor interne, anunta IMEDIAT un adult si prezinta-te la camera de gard.

Sindromul socului toxic este o problema foarte rara si cele mai multe femei nu patesc absolut nimic de la folosirea tampoanelor. Tu esti singura in masura sa decizi daca preferi sa folosesti un tampon – care iti permite de pilda sa inoti – sau daca preferi un absorbant. 

Tampoane sau absorbante? Mai exista o varianta: cupa menstruala

Cupa menstruala, via globalnews.ca

Cupa menstruala este o alternativa ceva mai recent aparuta pe piata, disponibila totusi de suficient timp incat sa fie studiata si declarata sigura. Cupa menstruala este confectionata din silicon moale; ea se pliaza si se introduce in vagin, unde se desface singura si se plaseaza in jurul cervixului. 

Datorita pozitiei, ea acumuleaza sangele menstrual imediat ce e eliberat din uter. Pentru ca nu apuca sa intre in contact cu aerul, sangele nu miroase. Similar tampoanelor, cupa menstruala are o prelungire de care vei trage ca sa o scoti. O golesti in vasul de toaleta, o speli si e gata pentru reutilizare.

Desi se introduce in vagin, la fel ca tampoanele, folosirea cupei menstruale nu s-a asociat cu nici un caz de sindrom al socului toxic. Daca alegi varianta corespunzatoare – exista ghiduri legate de marimi, furnizate de fiecare producator – nu o simti in vagin si poti sa continui sa mergi la piscina sau sa faci sport, fara sa te temi ca te vei pata.